Włoska restauracja Kraków

Dla większości ludzi na całym świecie, Włochy są bliskoznacznikiem makaronu, pizzy oraz wina! Włochy słyną również z artystów, takich jak Michelangelo lub Leonardo da Vinci, lecz równie przyzwoicie znane są z pysznej kuchni. Tak więc, będąc we Włoszech, można z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, by później oznajmić, że nigdzie indziej na globie nie ma tak godziwego pożywienia – jak naturalnie we Włoszech.

kuchnia włoska Kraków

   

Zbieżność kultur
Kuchnia włoska ma dzisiaj szczególną tożsamość. Jednak ta kuchnia istotnie ewoluowała z paru innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej i etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na różnorodne składniki i style gotowania i ewoluowała w coś absolutnie innego. Na przykład co poniektóre z najbardziej popularnych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza oraz ziemniaki używane w potrawach włoskich pozostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Doniosła filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie doktryny, jakie tworzą posadę kuchni włoskiej, to jego łatwość oraz pasja i na tym po największej części opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większość włoskich potraw jest przygotowywanych z zaledwie czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość stosowanych składników, a nie na ilość czy też skomplikowane techniki gotowania.

Co dokładnie kochamy we włoskiej kuchni? Ogromnej jakości składniki!

•    Oprócz kolosalnej rozmaitości makaronów, dwie newralgiczne składniki kuchni włoskiej to wino oraz sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola lub Fontina d’Aosta jest szeroko wykorzystywany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest ogólną częścią dania, a nie tylko akompaniamentem.

Kultura pożywienia – również do pokochania!
Włochy są popularne ze swojej silnej kultury rodzinnej. Z reguły posiłki są długie, ponieważ uważane są za istotny czas spędzany z bliskimi. Posiłki zaczynają się od apertitivo czy też przystawek. Kolejnym posiłkiem są potrawy z antipasto spożywane przed głównymi posiłkami. Potem zachodzi „primo”, innymi słowy włoski odpowiednik pierwszego dania kluczowego. Składa się z makaronu, risotto, zupy oraz gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi zwany „Secondo” oraz składa się z mięsa i ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa oraz sałatki. Contorno ma prawo być podawane razem z daniem głównym.