włoska pasta

Rozkoszny, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Rzecz jasna, chodzi o mozzarellę. Legendarny na całym świecie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a dogłębnie z rejonu Kampania.
mozarella

Swoją popularność zawdzięcza nie wyłącznie to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, jednakowoż także specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają totalnie oryginalnego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, ale jednocześnie nie zmienia własnego delikatnego oraz naturalnego smaku.
tiramisu galbani
włoska mozzarella   
Jak i z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy włoskiej pizzy bądź też innych potraw, czy to z makaronami bądź innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym właśnie serem rzadko zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic czy też mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest wybitnie charakterystyczne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt oraz smak. Jak najbardziej ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w wyjątkowych pojemnikach i opakowaniach, w jakich jest zanurzona niedużą ilością serwatki. Dzięki temu ser jest nieprzerwanie świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus produkty sero podobne
Wszyscy fanatycy serów, restauratorzy, kucharze lub po prostu normalni ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w rzeczy samej ser. W większości wypadków sprzedawany towar to towary seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach zapakowań. Ten kłopot dotyczy również mozzarelli. Jak wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w największym stopniu znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania wedle stereotypowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, również nazwa oraz receptura są wpisane na listę artykułów chronionych oraz tradycyjnych.
Skąd wobec tego wziąć kreatywny, apetyczny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do wypróbowanych delikatesów. Trzeba jednakże liczyć się z tym, że pionierski włoski ser będzie sporo droższy, niż wyprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy szablonowego sera mozzarella jesteśmy w stanie powiedzieć jedno – w zasadzie warto dopłacić i nasycać się pysznym smakiem.